Suntem aici pentru a vă oferi cea mai bună șansă în lupta cu COVID-19. În ultimele 10 luni, preocuparea noastră la Center for Life a fost aceea de a oferi informații relevante, suport și îndrumare celor interesați să își asume pe deplin responsabilitatea asupra propriei vieți în această perioadă dificilă și atipică.
O mare parte a cercetărilor ilustrează că un stil de viață axat pe prevenție vă poate crește șansele de vă recupera după expunerea la Coronavirus, de a evita complicațiile în caz de infectare și de a vă salva viața. Vorbim despre ceea ce se numește prevenție primară – o strategie clară de prevenire a manifestării bolii COVID-19, prin abordarea unuia sau a mai multor factori implicați direct.
Vă propunem așadar din nou, să preluați controlul asupra sănătății voastre și să o îmbunătățiți prin acțiuni specifice. E important să înlocuim tentațiile de a fi suspicioși sau de a specula pe marginea subiectului, cu mai multă atenție la ceea ce se petrece în jurul nostru. Doar așa vom putea face tot ceea ce depinde cu adevărat de noi, atât pentru noi înșine, cât și pentru cei dragi nouă.
În acest articol veți găsi un set de informații utile, bazate pe statisticile din ultimele luni și pe cercetări științifice de necontestat. Acestea vă vor ajuta să construiți un plan de acțiuni strategice și tactice, ce vă va servi drept ghid pentru a traversa în siguranță acestă perioadă plină ce incertitudini și suprize neplăcute.
Realitatea este una.
Cu toții vrem să fim feriți de boli. Dacă scopul vostru este să vă păstrați sănătatea sau să ieșiți învingători din lupta cu una sau mai multe afecțiuni de care suferiți deja, cu siguranță sunteți interesați de informații validate din punct de vedere științific și de un set de pași concreți pentru acțiune imediată.
La Center for Life, pregătirea și experiența noastre ne-au învățat să folosim doar strategii nutriționale, de prevenție și de monitorizare care pot fi demonstrate prin rezultate concrete. Iar stabilirea diagnosticului și a tratamentului (inclusiv alopat atunci când este cazul), cade întotdeauna în sarcina echipei noastre medicale colaboratoare. Acum însă, vrem să va arătăm ce depinde în primul rând de voi.
Ce știm până acum?
Se împlinește un an de la identificarea primului caz cunoscut de COVID-19. Cercetări științifice remarcabile au încercat de atunci să înțeleagă felul în care se manifestă această gripă cu evoluție imprevizibilă. Marea majoritate a oamenilor se concentrează pe măsuri preventive precum purtarea măștii, distanțarea socială sau chiar izolarea. Deși această abordare este crucială în prevenirea răspândirii bolii, ea nu reprezintă o garanție de 100% de evitare a infectării cu acest virus.
Dacă doriți să vă pregătiți proactiv corpul, vă sugerăm să abordați situația actuală cu mai mult pragmatism, să vă echipați sistemul imunitar adaptativ, astfel încât să fie pregătit pentru acest intrus, pentru acest agent patogen foarte versatil. Fiind un virus nou, corpul nostru nu are în arsenalul sistemului imunitar nici un anticorp pregătit pentru acest invadator. Anticorpii noștri pot crea memorie de scurtă sau de lungă durată abia după ce au o experiență directă cu un anumit virus sau bacterie.
Totuși, un sistem imunitar susținut corespunzător, va avea capacitatea de a mobiliza tot arsenalul din dotare pentru a se apăra și nu va renunța până la ultima suflare. Dar cine să susțină, să echipeze acest sistem imunitar, cum și cu ce? Răspunsul este “noi”. Fiecare dintre noi este în acest joc pe cont propriu și își este dator sie însuși în primul rând, înainte să devină o chestiune de moralitate.
Folosind ultimele date statistice și ultimele concluzii științifice pe care vi le prezentăm aici, puteți crea un plan personal de auto-apărare care să vă servească acum și în viitor. Toate acestea sunt explicate în cele ce urmează.
Cât de mult putem să ne bazăm pe progresul științei?
De-a lungul istoriei, unele virusuri cum ar fi variola sau poliomelita, au fost eliminate cu succes de vaccinuri, în vreme ce altele au reușit cel puțin până acum, să evite toate eforturile noastre de a produce o soluție universală eficientă (de pildă, virusul HIV sau cel gripal). În orice caz, un lucru rămâne clar: vaccinurile eficiente necesită timp pentru a fi dezvoltate și pentru a fi introduse în scopul salvării publicului larg. Mai există și alte obstacole: convingerile personale și neîncrederea în sistem. Indiferent însă ce ne va dicta rațiunea să facem în privința unei soluții care va veni din exterior, e important să fim conștienți de 3 lucruri:
(1) Amenințarea este reală. Ne confruntăm cu un nou virus, pentru care corpul nostru trebuie să creeze un nou model de anticorpi. Să nu ignorăm acest aspect, dar nici să nu exagerăm până la disperare și panică. Echilibrul este cheia. Nu e momentul să creăm curente de gândire. E important să acceptăm cu bun simț ideea că e deplasat “să vorbești din cărți”. Lumea nu are nevoie acum de specialiști “de carton”. Numai cei care au avut o experiență directă cu acest virus sau cei care au îngrijit o persoană aparent sănătoasă pusă la pământ de COVID-19, pot exprima cu adevărat o opinie în legătură cu această gripă, vorbind din însăși integritatea lor.
(2) Nu este pentru prima dată când experimentăm acest lucru în evoluția noastră, deci la nivel colectiv avem o oarecare experiență în rezolvarea unor situații similiare. Acest fapt este încurajator.
(3) Cum vom gestiona această situație depinde 100% de noi. Practic, cel mai important lucru în acest moment este să păstrăm organismul în deplină funcționalitate. Organismul nostru este cea mai avansată tehnologie de care dispunem, este un vehicul în care călătorim din punctul A al nașterii, în punctul B al morții. Acum, acest vehicul este amenințat de un inamic invizibil – Coronavirus. Și tot el este singurul “mijloc de transport” pentru acest virus. Teoretic, dacă ne-am izola total pentru 3 săptămâni, la unison, pe întreaga planetă, acest virus ar dispărea. Sigur că acest lucru este imposibil. Așadar, ne rămâne doar datoria morală de a ne proteja și, dacă cumva ne infectăm, responsabilitatea de a nu transmite virusul mai departe altora cărora le poate fi fatal.
În timp ce eforturile în scopul găsirii unei soluții (cum ar fi un vaccin ) sunt tot mai intense, virulența cu care SARS-Cov-2 nu iartă persoanele mai sensibile, nu poate fi ignorată. Multiple concluzii științifice clare și foarte bine fundamentate, vin acum în ajutorul nostru și ne mobilizează cu idei și soluții practice pentru a crește capacitatea sistemului nostru imunitar – esențială în cazul infectării.
Dincolo de medicamentele puse la dispoziție de sistemele farmaceutice, cea mai puternică armă pe care o avem împotriva SARS-Cov-2 este un sistem imunitar puternic. Un sistem imunitar sănătos începe cu o sănătate fizică bună – un status cu care nu toți oamenii se pot lăuda, un obiectiv din ce în ce mai greu de atins de marea majoritate. Pentru că este demonstrat deja în mod redundant că stilul de viață este determinant pentru modul în care ne descurcăm într-o confruntare directă cu Coronavirusul, am enumerat mai jos pentru voi, factorii care pot modifica în mod semnificativ riscul de complicații grave și care vă pot ajuta să evitați efectele nefaste ale infectării, bifând realmente câteva puncte cărora poate nu le-ați acordat niciodată până acum, atenția cuvenită.
Prima urgență în prevenție: controlul greutatății corporale.
Dacă sunteți obezi sau supraponderali, acum e momentul marii decizii de schimbare. Dar numai cu îndrumare specializată și fără a dispera. O slăbire pe baza unei diete oarecare care vă ajută să scăpați de 10 kg într-o lună, vă poate pune în pericol și mai mult.
Statistica ne arată cât se poate de clar că o greutate corporală normală reduce riscul de spitalizare în cazul COVID-19 sau numărul zilelor de spitalizare. Supraponderabilitatea sau obezitate cresc probabilitatea de a manifesta simptomele severe ale bolii și scad șansele de recuperare. O sinteză a 75 de studii efectuate în această perioadă concluzionează că persoanele cu o greutate ce depășește normalul sunt de două ori mai predispuse la spitalizare, comparativ cu cele cu o greutate sănătoasă și e aproape de două ori mai probabil să ajungă într-o unitate de terapie intensivă.
Sunt practic 2 aspecte care contribuie la aceste riscuri: excesul de grăsime din organism și comorbiditățile asociate cu obezitatea, uneori nevăzute, nesimțite, nemanifestate (încă!). Excesul de grăsime din organism generează inflamații sistemice de grad scăzut, care afectează sistemul imunitar în timp. Iar în contextul bolilor cornice (boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet de tip 2), organismul se expune unei liste de siptome mai severe cauzate de virus. Inflamarea cronică este de asemenea însoțită de deficiențe de micronutrienți (Vitamina D, de pildă). Aceste deficiențe șubrezesc și ele sistemul imunitar. Prin urmare, o persoană bolnavă cronic care se confruntă cu inflamație sistemică și are un sistem imunitar compromis, va avea o susceptibilitate mai mare la COVID-19.
Primul sfat pe care vi-l putem oferi este să acționați împotriva greutății excesive chiar de azi, sub îndrumarea unui specialist în nutriție, iar dacă suferiți de boli cornice, obligatoriu în colaborare cu medicul vostru curant.
O dietă bogată în fructe (atenție la glicemie!), legume, proteine slabe, nuci, semințe și grăsimi de calitate, vă poate ajuta atât la pierderea în greutate cât și la reducerea inflamației, inclusiv la reducerea interleukinei-6 (IL-6), un marker relevant corelat cu supraexcitarea sistemlui imunitar în caz de infecție și cu răspunsuri slabe în lupta cu COVID-19.
Testați-vă din timp, pentru a nu vă testa de COVID.
În perioada aceasta, când stresul este și el un inamic nevăzut ce poate prelua subtil controlul, să te ghidezi după regula “vezi ce îți spune corpul tău” nu este cea mai bună opțiune. Riști să ajungi să te minți singur și să trăiești un fals optimism. Când ești față în față cu un inamic, dacă închizi ochii nu înseamnă că inamicul dispare. Trebuie să fiți pragmatici și să acționați cu putere, chiar dacă dintr-o poziție defensivă. Astfel, în loc să ghiciți orbește dacă mâncați sau vă suplimentați corect pentru a evita simptomele neplăcute ale COVID-19, evaluați prin teste de sânge nevoile voastre individuale. Mâine, poimâine, ori cât mai curând! Cu alte cuvinte, dați-i voie în această perioadă unui laborator specializat să ia locul globului de cristal și credințelor superstițioase.
Hemoleucogramă completă + alți biormarkeri la care probabil nici nu v-ați gândit.
- Hemoleucograma completă
Este un test de screening de bază. Este primul pas în stabilirea statusului hematologic și a diagnosticului în diversele afecțiuni hematologice sau nehematologice. Un astfel de test vă oferă informații relevante pentru a decide dacă și în ce direcție este nevoie să investigați mai mult.
Markerii alfați în afara intervalului din panoul general al hemoleucogramei pot indica o afecțiune mai gravă sau un deficit nutrițional cu potențialul de a vă afecta sistemul imunitar. Având însă o imagine clară, puteți acționa eficient corectând ceea ce e necesar a fi corectat.
- Folatul și B12
Aceste vitamine sporesc activitatea naturală a celulelor ucigașe, o importantă apărare antivirală, iar unele voci autorizate susțin că B12 poate avea de asemenea, efecte inhibatoare specifice la adresa Sars-CoV-2. Determinarea acestor vitamine în sânge, vă ajută să aflați dacă este nevoie să apelați la suplimente pentru a le menține în organismul vostru în intervalul optim.
- Proteina C reactivă înalt sensibilă (hsCRP, un marker al inflamațiilor)
În România, un procent mare de persoane trăiesc cu boli inflamatorii cronice (cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare etc.). Un hsCRP ridicat în sânge indică o stare inflamatorie, care poate crește susceptibilitatea și poate agrava infecția COVID-19.
O inflamație ridicată poate sugera de asemenea, că sănătatea intestinului și diversitatea microbiană de care avem atât de multă nevoie, sunt compromise. Unii experți estimează că aproximativ 70% din sistemul imunitar se află în intestine și prin urmare, o microbiotă (microbiom) compromisă, vă poate slăbi capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.
Persoanele care prezintă niveluri ridicate de CRP, trebuie să întrerupă fumatul, să scadă în greutate, să reducă valorile tensiunii arteriale, să practice exerciții fizice și să urmeze o dietă echilibrată, atât în contextual COVID, cât și în afara lui.
- Fierul și feritina
Anemia și metabolismul fierului joacă un rol important în complicațiile asociate cu COVID-19 sever. Nivelurile optime de Fier si feritină (o moleculă de stocare a Fierului) sunt esențiale în reducerea severității bolii în cazul în care vă infectați.
Feritina este o proteină care depozitează Fierul în organism, Fier care joacă un rol esențial în producerea hemoglobinei, a celulelor roșii. Hemologlobina este transportorul de oxigen al corpului nostru. Funcția sa principală este să transporte oxigenul de la plămâni la mușchi și creier. Într-o stare gripală precum COVID-19, în care saturația de oxigen este un indicator esențial al menținerii sau degradării stării clinice, capacitatea organismului de a gestiona oxigenul este vitală.
Atenție însă, cele precizate mai sus nu sunt un motiv suficient pentru a lua decizia de a înghiți suplimente de Fier. Suplimentarea se face doar la recomandarea unui specialist. Dacă nu aveți deficiențe și veți consuma suplimente de Fier din proprie inițiativă, veți produce niveluri excesive care sunt extrem de dăunătoare pentru organism și care vă vor face un rău și mai mare în cazul infecției cu coronavirus.
Determinarea Fierului și a feritinei din sânge sunt vitale deci în această perioadă, pentru a corecta în caz de nevoie. Suplimentarea cu Fier pentru “orice eventualitate”, nu este un lucru inteligent; dimpotrivă.
- Vitamina D3 (25-OH-Vitamina D)
Studii multiple asociază acum nivelurile mai ridicate de Vitamina D cu rezultate îmbunătățite în gestionarea simptomelor COVID-19. Se estimează că 75% din populația lumii are o carență de Vitamina D, iar aproximativ 1 miliard de oameni prezintă niveluri foarte scăzute ale acestui hormon vital.
Vitamina D3 are un efect direct asupra sistemului imunitar – modulează concentrațiile multor tipuri diferite de celule albe din sânge, influențându-vă astfel capacitatea de a lupta împotriva unei infecții. Ca și alți nutienți, suplimentarea oarbă nu este răspunsul. Verificarea nivelului sanguin poate oferi informații despre cel mai eficient mod de corecție.
Cea mai bună sursă de Vitamina D este soarele, dar razele UV nu ne sunt în sezonul rece de ajutor. Există însă suplimente eficiente la îndemâna noastră, care ne pot fi de ajuror. La Center for Life, dozele de Vitamina D3 potrivite pentru o persoană pentru a obține cu adevărat un rezultat și eventuala asociere a acesteia cu Vitamina K2 pentru o mai bună absorbție, se recomandă de un specialist, în mod personalizat.
Cu alte cuvinte 1.000 sau 2.000 de ui. de Vitamina D3 administrate zilnic, nu fac rău nimănui, dar sunt departe de a fi suficiente pentru o persoană aflată în carență severă.
Dietă bogată în nutrienți și suplimentare țintită.
O nutriție adecvată, personalizată, adică hrană + suplimente de nutriție țintite, îmbunătățește răspunsul imunitar. Dietele standard împrumutate din occident sunt bogate în zaharuri, grăsimi nesănătoase și ingrediente procesate excesiv și tind să nu lase loc în meniul nostru, fructelor, legumelor sau fibrelor. De acestea din urmă, organismul nostru are nevoie pentru a-și menține imunocompetența. Jucătorii-cheie sunt Vitaminele A, C, D, B9, B6 și B12, Zincul, Fierul, Seleniul și Cuprul. Mulți dintre acești micronutrienți întăresc barierele epiteliale (cum ar fi mucoasa intestinală și respiratorie) și contribuie la răspunsurile imune celulare (adică înnăscute) și umorale (adică adaptative).
În timp ce unele studii arată că suplimentarea cu diferite vitamine și minerale are efecte antivirale, administrarea lor orbește, în doze nepotrivite poate provoca dezechilibre potențial dăunătoare în organism, mai ales dacă nu aveți deficiențe clinice în nutrienți, așa cum am menționat deja. Înainte de a lua calea mai ușoară de a vizita online farmaciile și magazinele naturiste, concentrați-vă pe îmbunătățirea dietei și analizați starea micronutrienților prin testele de sânge exemplificate mai sus. Aflați cu adevărat ce vă lipsește și în ce cantitate.
În materie de alimentație, în luna martie am publicat un articol despre cele mai eficiente alimente în activarea sistemului imunitar. Îl găsiți pe același blog, pe www.centerforlife.ro.
Un ingredient natural cu spectru larg antiviral aflat în lista recomandărilor oficiale, pe lângă o serie de vitamine și minerale, este quercetina sub formă de supliment. Să îl aveți în casă, alături de alte soluții extraordinare cu care suntem mai obișnuiți: mierea, polenul, cătina, tinctura de polen, turmeric, piper, ghimbir, scorțișoară. Primele au efect imunizant, ultimele din listă – efecte antiinflamatoare.
Sportul. Benefic sau nu în această perioadă?
Exercițiile fizice regulate ajută la atenuarea inflamației și îmbunătățirea răspunsului imun. În acest scop, ghidurile actuale internaționale recomandă 20-25 de minute de exerciții moderate pe săptămână. Mai puțină mișcare decât atât, tinde să ducă la un metabolism mai lent și la un risc crescut de inflamție. Exagerarea este și ea contraproductivă, iar excesul de zel ne poate fi fatal. Toate dovezile indică faptul că exercițiile fizice prea intense pot slăbi sistemul imunitar și pot crește șansele de infecție.
Așadar, nu deveniți atleți în aer liber acum, dacă nu ați făcut-o niciodată înainte. Creați-vă un spațiu acasă, bine aerisit unde să faceți mișcare. De asemenea, învățați să respirați corect. Foarte mulți antrenori de fitness sunt acum online pentru a veni în sprijinul nostru, dar au tendința de a ne suprasolicita. Când vă recomandăm 25 de minute antrenament pe zi, ne bazăm date clare: un studiu făcut pe 204.000 de persoane monitorizate timp de 8 ani, un alt sudiu (care este o combinație de 6 de fapt), în care au fost monitorizați timp de 14 ani, 660.000 de oameni și multe altele pe care nu are rost să le enumerăm acum.
Recomandăm așadar, mișcare moderată timp de 20-25 de minute/zi. Fiți pragmatici și nu vă lăsați luați de val!
Somn și regenerare.
Somnul inadecvat afectează răspunsul imun și poate crește și inflamația. Privarea de somn constantă afectează răspunsul la agenții patogeni și poate crește producția de cytokine pro-inflamatorii. Pe de altă parte, prea mult somn nu va împiedica o infecție și chiar poate afecta negativ funcția imunitară. Echilibrul e secretul. Există instrumente de tracking care nu măsoară doar pașii ci și calitatea somnului și tiparele acestuia.
Cel puțin 2 lucruri să rețineți în privința somnului. În primul rând, faptul că în orice situație, corpul se repară, se regenerează și se vindecă cel mai bine în timp ce dormiți. În al doilea rând, faptul că e nevoie de o disciplină pentru a obține un somn de calitate. Creați-vă condiții pentru a intra într-un mod de relaxare cu 1-2 ore înainte de a intra în pat. Fără tehnologii, fără stimuli exteriori, cu lumina difuză. Avem nevoie în această perioadă de 7-8 ore de somn legat.
Melatonina este un ingredient care vă poate ajuta în cazul care nu vă puteți liniști seara, însă din nou vă recomandăm să apelați la recomandrea unui specialist.
Asumare conștientă.
Atunci când suntem confuzi, putem deveni ușor victimele unei convingeri sau ale alteia, marea majoritatea nici măcar formulate de noi. Asumarea conștientă și angajarea într-o strategie personală de abordare a situației actuale sunt fără îndoială, cele mai mari provocări ale momentului. De felul în care le depășim, depind nu doar viața noastră acum, ci și rezultatele pe termen lung.
Trebuie să ne aducem aminte permanent că îndeplinirea obiectivelor noastre în orice arie a existenței, se bazează pe pași mici, incrementali. Când planificați o strategie pentru atingerea unui scop, este vital să adoptați mentalitatea potrivit căreia “orice mică schimbare contează și merită sărbătorită”. Chiar și o singură decizie poate schimba semnificativ cursul sănătății și al vitalității voastre mai târziu în viață, dacă se face în mod constant în timp.
Concluzie.
În acest moment, realitatea dură este că afecțiunea COVID-19 reprezintă încă o amenințare existențială pentru mulți oameni. Un vaccin ca o soluție generală este încă la câteva luni distanță, iar numărul celor contaminați este în creștere. Rămân în continuare multe necunoscute în joc? Da! Cel mai bun pariu împotriva unei infecții severe cu Covid-19 este și a fost întotdeauna un corp sănătos. Cu un pic de efort asumat și cu ajutor de la specialiști, cum sunt cei de la Center for Life România sau cei în care aveți deja încredere, puteți prelua în mod proactiv controlul asupra sănătății voastre și puteți să vă transformați corpul într-o fortăreață de necucerit. Acum aveți toate informațiile de care mai era nevoie.
Voi încheia cu un citat din Martin Luther King Jr., care mi se pare extrem de potrivit pentru aceste vremuri:
“Nimic nu este mai periculos în lume, decât ignoranța sinceră sau stupiditatea conștientă.”
Vă dorim multă sănătate, o gândire clară și putere de a manifesta compasiune față de cei din jurul vostru, al nostru, care au nevoie să fie protejați acum, mai mult ca oricând!
Pentru consultații sau recomandări personalizate, ne puteți scrie la adresa de email: contact@centerforlife.ro.
Aveți grijă de voi! Pe curând!
Referințe:
https://doi.org/10.3390/nu12102992
https://doi.org/10.1002/erv.2770
https://doi.org/10.1016/S2213-8587(20)30238-2
https://doi.org/10.1002/dmrr.3377
https://www.cdc.gov/nchs/fastats/obesity-overweight.htm
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/obr.13128
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html
https://doi.org/10.1038/s41430-020-0661-0
https://www.hhs.gov/fitness/resource-center/facts-and-statistics/index.html
https://doi.org/10.3389/fphys.2018.00763
https://doi.org/10.2165/00007256-199927020-00001
http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.34.4.246
https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2020.10.003
http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.34.4.246
http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.28.4.247
https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-61
https://doi.org/10.1513/AnnalsATS.201703-255AW
https://doi.org/10.1016/j.immuni.2019.09.020
https://doi.org/10.31665/JFB.2020.10222
https://doi.org/10.1017/S000711452000330X
10.1161/CIRCULATIONAHA.107.710699
10.2174/1871530314666140922153350
https://doi.org/10.1016/j.jaut.2020.102452
https://doi.org/10.1016/j.ijantimicag.2020.105954
https://doi.org/10.1093/jn/132.6.1361
https://doi.org/10.1093/ajcn/71.2.590
https://doi.org/10.30574/gscbps.2020.11.3.0155
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
https://doi.org/10.1038/s41366-020-0597-4
https://doi.org/10.1038/nature12506
https://doi.org/10.1186/s13054-020-03051-w
https://doi.org/10.3390/jcm9082429
10.22541/au.158880283.34604328
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471489210000378
https://www.cdc.gov/media/releases/2016/p0215-enough-sleep.html
https://doi.org/10.1007/s00424-011-1044-0
https://doi.org/10.1038/nri1369
https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2009.05300.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505409/
Foto: unsplash