Colagenul reprezintă principala proteină din țesuturile conjunctive și este incredibil de important. Țesuturile conjunctive sunt cele care țin corpul nostru “legat”, creând structura fundamentală și cadrul acestuia.
Colagenul este și cea mai abundentă proteină din corpul uman, reprezentând aproximativ 30% din toate proteinele din organismul nostru și aproximativ 70-80% din greutatea uscată a pielii noastre.
STRUCTURA ȘI TIPUrile de COLAGEN
Ca orice alte proteină, colagenul este format din mulți aminoacizi conectați în lanțuri lungi sau fire. Colagenul este compus din 3 astfel de lanțuri, care se înfășoară împreună pentru a forma o structură numită triplu helix. Pot exista o mulțime de diferențe structurale minore în acest triplu helix, ceea ce înseamnă că nu tot colagenul este la fel. Oamenii de știință au identificat până acum aproximativ 28 de tipuri diferite de colagen.
Cele mai abundente tipuri de colagen din organismul uman sunt tipurile de colagen I, II și III. Colagenul de tip I este cel mai frecvent în piele, oase, tendoane și ligamente. Colagenul de tip II este cel mai frecvent, în cartilaj. Colagenul de tip III se găsește de obicei în piele și oase, alături de cel de tipul I.
Localizarea, structura, compoziția specifică de aminoacizi și funcția diferitelor tipuri de colagen.. – toate joacă un rol important în modul în care acesta este clasificat și funcționează în organism.
FUNCȚIA COLAGENULUI ÎN TOT CORPUL
Colagenul se găsește în corpul nostru într-o mare varietate de țesuturi, inclusiv în mușchi, tendoane, ligamente, oase, inima, articulații și piele. Țesutul conjunctiv este peste tot! Asta înseamnă că și colagenul joacă un rol critic, esențial în menținerea funcționării corecte a corpului nostru.
În mușchi, tendoane și ligamente, colagenul are aceeași funcție de bază: conferă structură, rezistență și o anumită elasticitate țesuturilor noastre. În oase, colagenul are un rol similar. Ajută la rezistența acestora, prin furnizarea structurii de susținere în care sunt depozitate minerale precum calciul. În mod similar, în inimă, colagenul ajută la asigurarea structurii și a forței, astfel încât inimile noastre să poată bate așa cum trebuie.
În articulații însă, colagenul funcționează puțin diferit. Acoperă capetele oaselor noastre și le ajută să se miște în contratimp fără probleme, pe măsură ce flexăm articulațiile. Imaginează-ți că oasele tale se freacă unul de celălalt de fiecare dată când o articulație se mișcă. Auch!
Ultimul exemplu este cel pe care probabil îl cunoști: pielea. În pielea noastră, colagenul oferă o structură de susținere și elasticitate. Acestea ajută pielea să arate netedă și sănătoasă. De asemenea, ajută la vindecarea rănilor pielii. De altfel, pielea este unul dintre locurile în care se pot vedea cel mai ușor efectele lipsei de colagen. Pe măsură ce colagenul din piele se descompune, pielea își pierde integritatea structurală, iar ridurile încep să se formeze și să se adâncească în timp. Ups!
Vezi de ce colagenul este atât de important?
FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ PRODUCȚIA DE COLAGEN
Având în vedere rolul important pe care colagenul îl joacă în tot corpul, următorul pas este să înțelegem ce influențează producția de colagen sau ce determină descompunerea acestuia.
Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen din corpul nostru scade. De fapt, capacitatea noastră de a reface nivelul colagenului scade treptat, în mod natural cu aproximativ 1.5% în fiecare an. Cu alte cuvinte, îmbătrânirea este unul dintre multitudinea de factori care joacă un rol în acest declin. Factori legați de stilul de viață, cum ar fi poluarea, fumatul, stresul oxidativ și mediul în care trăim, toate acestea accelerează și ele, pierderea de colagen.
Dar nu venim doar vești proaste! Există lucruri pe care le putem face pentru a sprijini producția de colagen. Limitarea expunerii la lumina soarelui sau la alte surse de stres oxidativ ar fi un important prim pas. Sau măcar atunci când stăm la soare, să folosim o cremă cu protecție solară de calitate pentru a ne proteja pielea.
Alimentația noastră contează, de asemenea. Obținerea unei cantități suficiente de Vitamina C este importantă, deoarece Vitamina C este un cofactor pentru producerea colagenului. Deci, e inteligent să mizăm pe alimente cum ar fi portocalele, broccoli și ardeii. De asemenea, acizii grași Omega-3 din pește, antioxidanții în general prezenți in mod natural în fructe și legume și sursele sănătoase de proteine, pot juca un rol important în susținerea colagenului și a sănătății pielii. Și desigur, putem suplimenta cu colagen pentru un a oferi corpului nostru un sprijin binemeritat.
DE UNDE PROVINE COLAGENUL?
Colagenul este prezent în aproape toate animalele vertebrate.
Colagenul care este utilizat în suplimentele alimentare provine adesea din una dintre aceste surse: văcuțe (colagen bovin), porci (colagen porcin) sau pește (colagen piscicol, adesea provenit din pielea de pește). Colagenul este uneori derivat din alte surse, cum ar fi cartilajul de pui. Pe scurt, colagenul provine în general din oase sau piele de animale, în funcție de produs și de utilizarea sa preconizată.
Colagenul nu se găsește în plante, deci din păcate nu există surse vegane de colagen.
BENEFICIILE SUPLIMENTĂRII CU COLAGEN
Consum suplimentelor alimentare ce conține colagen (în special peptide de colagen) furnizează organismului nostru, “cărămizile” de care are nevoie pentru a produce mai mult colagen. Unele surse de peptide de colagen au fost studiate în contextul beneficiilor lor specifice pentru sănătate, în zone vizate ale corpului (piele, articulații, tendoane, etc.), în așa fel încât să poată fi categorisite, iar noi să putem opta pe cele specifice nevoilor noastre individuale.
REZUMAT
Colagenul joacă un rol important în sănătatea și starea noastră de bine, adăugând structură și rezistență unei game largi de țesuturi diferite în tot corpul nostru.
Prin alegerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi o alimentație echilibrată, limitarea expunerii la soare ori alte surse de stres oxidativ și consumul de suplimente alimentare bine fundamentate științific, putem proteja și sprijini producția de colagen din corpul nostru.
Autor: Rebecca Major, R&D Communication & Education Manager Pharmanex
Referințe:
- Oikarinen A. (1994). Aging of the skin connective tissue: how to measure the biochemical and mechanical properties of aging dermis. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine, 10(2), 47–52.
- Ricard-Blum S. (2011). The collagen family. Cold Spring Harbor perspectives in biology, 3(1), a004978.
- Sibilla S, et al. An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies. The Open Nutraceuticals Journal. 2015;8:29-42.
- Knuutinen A, Kokkonen N, Risteli J, Vähäkangas K, Kallioinen M, Salo T, Sorsa T, Oikarinen A. Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. Br J Dermatol. 2002 Apr;146(4):588-94.
- DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018 Oct 25;6(10):2325967118804544.
- Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.
Sursa: Nu Skin