Colagenul joacă un rol cheie în asigurarea “schelei” structurale pentru celule, țesuturi și organe. În absența lui, corpul s-ar destrăma literalmente.
La nivelul pielii, colagenul este o proteină structurală de bază. Îi conferă acesteia, putere și rezistență și este responsabil pentru aspectul neted, plin, al pielii tinere și sănătoase.
Înțelegerea structurii și a funcției colagenului te va ajuta să obții și să menții un aspect sănătos și tânăr pentru tenul tău.
Ce este de fapt colagenul?
Colagenul este principala proteină structurală a organismului, compusă din trei lanțuri de proteine, înfășurate împreună într-un strâns triplu helix. Această structură unică îi conferă colagenului, o rezistență mai mare la tracțiune decât a oțelului.
Aproximativ 33% din proteina din organism este colagen. Ea susține țesuturile și organele și conectează aceste structuri, la oase. De fapt, oasele sunt și ele compuse din colagen combinat cu anumite minerale, cum ar fi Calciul și Fosforul.
Colagenul joacă un rol cheie în asigurarea “schelelor” structurale în jurul celulelor, contribuind astfel la susținerea formei și a diferențierii celulelor. Este similar modulului în care tijele de oțel dau rezistență unui bloc de beton. Rețeaua de colagen, asemănătoare unei plase cu multe ochiuri, ține celulele împreună și oferă cadrul sau mediul de susținere în care acestea se dezvoltă și funcționează, iar la rândul lor, țesuturile și oasele se vindecă.
Colagenul și frumusețea
Colagenul reprezintă 75% din pielea noastră. Practic, aspectul neted și plin al pielii tinere și sănătoase se datorează în mare parte prezenței unor niveluri optime de colagen.
Descompunerea colagenului sănătos și declinul producției de colagen duc la dezvoltarea ridurilor nedorite și la apariția pielii îmbătrânite. Acestea sunt motivele pentru care persoanele interesate de frumusețe din întreaga lume, caută noi și noi modalități de a susține și de a crește nivelurile de colagen, dar și pentru a repara daunele provocate colagenului. Unele dintre ele sunt dispuse să meargă atât de departe, încât își injectează proteine de colagen pentru a umple ridurile și a adăuga volum buzelor.
Sinteza colagenului
Colagenul este creat de fibroblaste, celule specializate ale pielii situate în dermă. Fibroblastele produc de asemenea și alte proteine structurale ale pielii, cum ar fi elastina (o proteină care dă pielii capacitatea sa de a reveni rapid la forma inițială în cazul în care de pildă o ciupești) și glucozaminoglicanii (GAG).
Glucozaminoglicanii alcătuiesc substanța de bază care menține derma hidratată. Pentru a semnala sau a activa producerea de proteine structurale ale pielii, celulele fibroblaste au receptori special formați pe membranele lor exterioare care acționează ca puncte de legare. La aceste puncte de legare, moleculele de semnal cu o formă corespunzătoare se pot potrivi. Când receptorii sunt legați de combinația corectă de molecule de semnal (numiți factori de creștere fibroblastici sau FGF), fibroblastul începe producția de colagen.
Fibroblastele produc inițial subunități scurte de colagen numite procolagen. Acestea sunt transportate din celulele fibroblaste și mai târziu se unesc pentru a forma molecula completă de colagen. Vitamina C acționează ca un cofactor în timpul multor etape ale procesului. În absența unui nivel suficient de Vitamina C, formarea colagenului este pur și simplu, perturbată. Această perturbare duce la o varietate de tulburări, cum ar fi scorbutul – o boală în care organismul nu poate produce colagen și ca urmare, ajunge să se “destrame” pe măsură ce aceste structuri de sprijin (colagen) se deteriorează.
Sinteza colagenului are loc în mod continuu de-a lungul vieții noastre, pentru a repara și înlocui țesutul de colagen deteriorat sau pentru a construi noi structuri celulare. Degradarea și reciclarea colagenului vechi sau deteriorat este un proces natural folosit pentru a crea fragmente de proteine, necesare construirii de noi structuri celulare. Un exemplu bun este procesul de vindecare.
Problema este ca odată cu vârsta, nivelurile de colagen scad ]n principal din din două motive: se reduce capacitatea pielii de a produce colagen și crește ritmul în care aceasta se degradează.
Protejarea nivelurilor actuale de colagen și prevenirea degradării ulterioare a acestuia
Cel mai bun mod de a menține un aspect sănătos și tânăr este de a proteja colagenul sănătos pe care îl ai în prezent și de a preveni degradările viitoare. Există două acțiuni prin care poți să obții aceste lucruri:
1) evitarea radiațiile UVA și UVB
2) prevenirea daunele provocate de acțiunea radicalilor liberi
Expunerea la radiațiile ultraviolete (UVA și UVB) emise de soare este cel mai puternic factor care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii, fiind responsabil de aproximativ 90% din semnele asociate cu îmbătrânirea pielii. Expunerea la UV trebuie să fie limitată, iar persoanele trebuie să poarte o protecție solară zilnică pentru a proteja colagenul sănătos. Multe companii de îngrijire a pielii înțeleg această nevoie și de aceea încorporează protecția solară, în produsele lor de hidratare, de zi.
Al doilea pas preventiv în protejarea nivelurilor existente și viitoare de colagen este suplimentarea cu antioxidanți atât pe cale orală, cât și la nivel local. Pe măsură ce antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi generați de lumina UV, ozon, poluare, fum de țigară și procese metabolice interne, ei previn degradarea fibrelor de colagen existente și protejează funcția sănătoasă a celulelor fibroblaste.
Stimularea sintezei de colagen nou
Există multe modalități de promovare a sintezei de colagen nou, sănătos.
În primul rând, poți oferi pielii tale, o rezervă de Vitamina C. Ca un cofactor necesar în sinteza colagenului, este dovedit faptul că Vitamina C crește producția de colagen. Un studiu a arătat că expunerea prelungită a celulelor țesutului conjunctiv uman la Vitamina C, a stimulat o creștere de 8 ori a sintezei colagenului (Murad et al., 1981).
Un alt mod de a stimula sinteza colagenului este de a folosi exfoliante chimice, cum ar fi acizi alfa-hidroxi și acizi poli-hidroxi, care rup legăturile dintre celulele stratului cornos și îndepărtează pielea moartă. Exfolierea consistentă stimulează reînnoirea celulară. Exfolierea chimică s-a dovedit de asemenea, benefică în creșterea grosimii pielii. Oamenii de știință atribuie această “îngroșare dermică”, sintezei glicozaminoglicanilor și colagenului din dermă.
O a treia modalitate de a promova sinteza colagenului este prin suplimentarea cu peptide de stimulare a colagenului. Fibroblastele sunt stimulate în mod natural pentru a începe sinteza colagenului atunci când anumite combinații de molecule de semnal peptidic (factori de creștere fibroblastici) se leagă de punctele receptorilor de pe membrana fibroblastică. Aceste molecule de semnal pot fi suplimentate la nivel local și ajută la creșterea producției de colagen. Unele companii dedicate produselor de îngrijire a pielii includ aceste fragmente de peptide, în loțiunile lor de tratament.
Deoarece colagenul conferă pielii puterea, rezistența și aspectul neted, plin, este important să se protejeze și să se stimuleze creșterea colagenului. A avea grijă de pielea ta înseamnă a avea grijă de colagenul tău.
Autor: Zoe Diana Draelos, M.D., F.A.A.D.
Sursa: Collagen (nuskin.com)