Cu fiecare primăvară, natura sărbătorește Noul An. Acest minunat anotimp este sezonul renașterii, al începuturilor, al creșterii. Este timpul în care, Pământul invită la manifestare, potențialul latent a tot ceea ce este viu, după o lungă stare de hibernare. Semințele germinează, florile își asumă cu mult curaj riscul unui potențial ultim îngheț, insectele își fac simțită prezența timid dar continuu, mugurii pocnesc în lumina soarelui, fondul sonor este înveselit de tot mai multe păsări.
Oricât de mult am trăi în separare de natura care dictează echilibrul după propria-i lege, forțe subtile ale acesteia ne influențează la un nivel foarte profund, corpul și starea de spirit. Ce-ar fi dacă, în planul materiei pe care o experimentăm, am intra în jocul ei, al naturii? Ce-ar fi dacă am fi atenți la mesajul ei delicat, dar direct? Ce-ar fi dacă am încerca să înțelegem ce vrea să ne transmită și, într-o sincronizare perfectă cu tot ceea ce a fost creat pentru noi, am citi semnele cu intenție vădită? Ce-ar fi dacă am da voie biologiei noastre să intre în sincronizare cu cea a mediului în care viețuim? Și ce-ar fi dacă, în parteneriat cu tot ceea ce ne înconjoară și formează Unu împreună cu noi, am orchestra un ritm și o cronologie a secvențelor în armonie perfectă cu nevoile organismului nostru? Ce suntem noi, dacă nu viață în viață? De ce să nu valsăm, în loc să falsăm?
Trecerea de la iarnă la primavară este cu siguranță cel mai dramatic “shift” al anului. În această perioadă de tranziție, clima, recoltele și microbii suferă transformări extraordinare. Trebuie să ne reamintim permanent, că există o conexiune perfectă (invizibilă ce-i drept!, dar perfectă), între tot ce se schimbă în exteriorul nostru (adică, în ceea ce ne înconjoară) și tot ceea ce se schimbă în interiorul nostru (adică, în organismul nostru). Această conexiune are loc pe tărâmul unde legile au fost scrise, pe tărâmul unde nouă nu ne este permis să negociem compromisuri după propria voință, dorință, poftă și plăcere; pe tărâmul unde, cu cuvinte nedeslușite de intelectul nostru, se compun legi ce domnesc asupra materiei. Dacă nu înțelegem aceste legi, intuitiv, prin simț și, poate și mai simplu, prin bun simț, atunci pierdem oportunitatea de a trăi în echilibru și sănătate depline.
Iată un ghid în 6 pași care te poate ajuta în această primavară, să te armonizezi cu tot ceea ce este viu în tine și în jurul tău, într-un mod mult mai conștient.
(1) Cunoaște-ți corpul.
Observă ce îți spune organismul după ce tocmai ai traversat un sezon dominat de frig, îngheț și zile scurte. Meditează. În deplină liniște interioară, intră treptat cu ajutorul minții și al simțurilor, în lumea organismului tău. Încearcă să simți ce îți transmite fiecare organ. Simte! Pur si simplu creează-ți condițiile propice pentru a simți. În ce zone ale corpului simți stagnare, greutate sau curgere naturală? Simți undeva congestie, inflamație, contracție, apăsare, ușurătate? Ce te doare și ce nu? Ce are oare nevoie corpul tău să faci pentru el? A cunoște mai bine aceste aspecte, a deveni conștient de ele, te ajută să dobândești mai multă claritate și-ți oferă un cadru pentru a identifica soluții personalizate.
(2) Elimină.
Profită de Postul Paștelui. Primăvara este sezonul perfect pentru o curățare profundă, atât a organismului, cât și a firii. Dă-i organismului tău șansa să se elibereze de toate acumulările de peste iarnă și celulelor tale – oportunitatea de se reînnoi, folosind însăși informația din resursele proaspete oferite de natură. Postul care se apropie, ne invită pur și simplu să lăsăm o vreme deoparte, produsele de origine animală.
În privința postului prin hrană, vă invit să aveți o experiență și mai accentuată decât în mod obișnuit. În sistemele vechi de medicină, primăvara este recunoscută și drept “anotimpul renunțării la cereale”. În acord cu vremurile și cu trendurile actuale, s-ar potrivi mai degrabă o asociere de tipul “gluten-free”. Reduceți așadar și porțiile de grâne, orez, pâine și paste. Natura ne spune că acestea sunt recolte specifice toamnei, resurse menite să ne hrănească mai degrabă în timpul iernii, decât în următoarea perioadă.
(3) Fă trecerea la o altă sursă de energie.
Primăvara este guvernată de elementele pământ și apă. Chiar dacă ne oferă perspectiva luminii și a căldurii solare, este destul de umedă și noroioasă. Hrana mai ușoară și mai uscată, precum fructele de pădure, germenii și salatele de toate felurile contrabalanseză aceste aspecte ale primăverii și au puterea de a combate senzația de “apăsare”, de “greoi”, congestiile și uneori alergiile pe care acest anotimp le favorizează.
Într-un echilibru perfect, natura ne oferă pur și simplu, toate soluțiile. Cu o abundență de nutrienți, încurajează și sprijină corpul să consume grăsimea acumulată, făcând astfel o trecere naturală de la un anumit tip de combustibil (carbohidrați), la altul (grăsimi). Dacă vreți, primăvara este anotimpul “keto”, în absența unor resurse sezoniere bogate în glucide. Odată cu eliminarea grăsimilor stocate în ultimele luni, corpul eliberează toxinele și emoțiile acumulate în moleculele acestora, iar sistemul nervos intră în starea de calm, urgența supraviețuirii este înlocuită de puterea creației și a dorinței de a experimenta ceva nou.
(4) Compune o listă.
Începe să vizitezi piețele și vei afla cu ușurință care sunt resursele naturale pe care ni le oferă acest sezon. Optează pentru hrană bio, crescută organic și local. Vei face ușor diferența între intermediari și agricultorii care muncesc pământul, pur și simplu observând aspectul mâinilor lor. Consumă totul în stare proaspătă.
În zilele mai răcoroase ale primăverii, bucură-te de mâncăruri și supe-creme calde, din rădăcinoase. În zilele însorite, consumă-le asezonate cu salate proaspete. Treptat, sunt la dispoziția noastră loboda, leurda, ștevia, untișorul, lăptuca, frunzele de păpădie, spanacul, salatele verzi, leușteanul, usturoiul verde, ceapa verde, ridichile roșii, menta, busuiocul, merele și corcodușele verzi, florile de soc, căpșunile, cireșele și mugurii de pin. Din martie și până la mijlocul lunii mai, primăvara ne invită la cumpătare și detoxifiere.
Din lista iernii, e potrivit a fi păstrate în meniul primăverii, rădăcinoasele și leguminoasele (fasolea, lintea, nautul), surse hrănitoare și bogate în proteine. Sfecla roșie ne va ajuta să curățăm pereții intestinali, pregătind corpul pentru o absorbție mai bună, boabele germinate și bine cunoscutele “microgreens” ne vor repopula mocrobiomul cu speciile necesare următoarei perioade, iar fructele de pădure și cireșele vor drena sistemul limfatic.
Primăvara vine cu soluții magice pentru 3 aspecte esențiale: digestie bună, imunitate puternică, stare de spirit excelentă.
(5) Suplimentează.
Susține nevoile organismului cu Vitamina D. Soarele va prinde tot mai multă putere, dar până vine momentul în care poți să faci o baie sănătoasă de raze ultraviolete, apelează la suplimente nutritive. Descoperă produse care pot suplimenta sau pot potența nutrienții specifici hranei de sezon. Apelează și la cele care favorizează detoxifierea și resetarea organismului. Probioticele sunt și ele indicate în această perioadă, atâta vreme cât nu provin direct din consumul produselor derivate din lapte.
(6) Sincronizează ceasul biologic cu ceasul naturii.
Este momentul să intri în ritmul circadian, cum nu ai facut-o niciodată până acum. Trezește-te chiar înainte de răsăritul soarelui și pregătește-te de odihnă, îndată ce acesta apune. Fă-ți un program cu 3 mese pe zi, renunță la gustările care te provoacă să-ți faci păcate, integrează o practică nouă în viața ta sau devino mai bun în ceea faci deja: meditație, rugăciune, plimbări în natură. Pur si simplu, fă mai puțin și fii mai mult.
Îmi vin acum în minte tot felul de afirmații care m-au modelat treptat, pe măsură ce le-am descoperit și le-am pus în practică, și anume: ești ceea ce vezi, ești ceea ce gândești, ești ceea ce faci, ești ceea ce mănânci, ești, precum mănânci.. Atât de multe evidențe care scot la iveală ceea ce suntem de fapt!, dar și oportunități ce ne îndeamnă să mai urcăm o treaptă pe scara ființei noastre. Pentru că faptele sunt mai puternice decât vorbele, întotdeauna, nu-i așa?
Vă doresc o primăvară pe care să o savurați mai conștient decât oricând! 🙂
Photo by Jeka Demidov for Unsplash.