ProLon este o dietă de 5 zile care imită starea de post negru în organism, în timp ce corpul este hrănit cu nutrienți esențiali.
Peste 20 de ani de cercetare și dezvoltare cu parteneri precum Institutele Naționale de Sănătate (NIH), Institutul pentru Longevitate și Institutul de Cercetare pentru Diabet și Obezitate al Universității din California de Sud (USC) au dus la dezvoltarea ProLon. Acest program care imită postul, îți oferă toate beneficiile unui post negru prelungit și contribuie în mod dovedit, la reîntinerirea celulară din interior spre exterior.
CaRe e scopul băuturii L-Drink din programul ProLon?
Scopul glicerinei din L-Drink este de a oferi corpului o sursă alternativă de energie pe care să o folosească în locul masei corporale slabe, în zilele de post 2-5. Așadar, L-Drink te ajută să îți protejezi masa corporală slabă, menținându-te în același timp într-o stare de post negru. Vei folosi cantitatea de L-Drink asociată cu greutatea ta și o vei amesteca cu apă în recipientul ProLon (1 litru). Greutatea băuturii L-Drink este marcată de sus în jos, nu de jos în sus; adică, cu cât cântărești mai mult, cu atât va trebui să torni mai multă băutură L-Drink.
Dacă nu dorești să utilizezi L-Drink, sari peste acest produs; nu ar trebui să interfereze cu niciun efect de întinerire, dar îți poate afecta experiența generală și nivelul de energie în contextul meselor din program și de asemenea, poate să implice un risc ușor mai mare de a pierde masa musculară în timpul programului. Băutura L-Drink este concepută pentru a fi consumată în timpul dietei, într-o singură utilizare. Nu a fost concepută pentru a fi stocată după program, așa că cel mai bine este să nu salvezi acest produs pentru a-l consuma în viitor. În plus, nu există beneficii dovedite pentru utilizarea băuturii L-Drink în afara dietei, deci nu are niciun scop înafara stării de post. Te rugăm să arunci cantitatea rămasă, după ce ai utilizat cantitatea recomandată.
Planificarea unor vaccinări (cum ar fi cele anti-gripale), în contextul ProLon
În contextul unor vaccinări programate, nu utiliza ProLon în săptămâna anterioară primirii vaccinului. În cazurile în care nu ai vaccinuri planificate în avans, dar apare o situație în care se impune să îți administrezi un vaccin, în timp ce utilizezi ProLon, ar trebui să oprești ProLon, să îți reiei dieta normală și să accepți vaccinul, pentru a nu întârzia oportunitatea de a-ți salva viața. În mod similar, în cazul unor proceduri medicale care nu sunt planificate, ProLon nu ar trebui să întârzie nici una dintre aceste proceduri, ci mai degrabă ar trebui oprit pentru a evita orice amânare a tratamentelor salvatoare de vieți. Mulți se întreabă despre oportunitatea utilizării ProLon în contextul vaccinului COVID-19. Deoarece nu există studii privind impactul nutriției sau al postului asupra vaccinării împotriva COVID-19, iar sănătatea fiecăruia este unică, îți recomandăm să vorbești despre asta cu medicul tău, și să îi adresezi toate întrebările tale. Iată câteva considerații generale:
- Dacă ești programat pentru vaccinare la o anumită dată, medicul tău ți-ar putea recomanda să mănânci în mod normal în săptămâna de dinaintea administrării vaccinului.
- Dacă ai ocazia să obții mai devreme o doză de vaccin – accept-o! Nu întârzia obținerea vaccinului COVID din cauza postului ProLon.După vaccinare, medicul tău ți-ar putea recomanda să mănânci în mod normal, până ești considerat/ă pe deplin imun/ă (la 3-4 săptămâni după doza finală).
De ce oameni cu diferite măsuri și cu greutăți diferite primesc în cadrul programului ProLon, aceleași pachete de produse și același număr de calorii?
ProLon a fost studiat științific pe un categorie largă de persoane cu nevoi calorice diferite, iar programul general de mese s-a dovedit a fi eficient în inducerea unei stări de post la persoanele cu o gamă largă de indici de masă corporală (IMC) și s-a dovedit a fi sigur, indiferent de dimensiune (măsuri) sau greutate. În plus, L-Drink este dozat în funcție de greutatea corporală individuală pentru a oferi suficientă glicerină și a susține starea de post.
Care este cantitatea zilnică de calorii din programul ProLon?
În ziua 1, cantitatea este de aproximativ 1100 de calorii (kcal), în timp ce în zilele 2-5, aceasta variază între 700 și 800 de calorii (kcal).
Câte kilograme mă pot aștepta să slăbesc și voi putea să mențin noua greutate?
În timp ce scopul dietei ProLon este de a declanșa întinerirea, poate apărea și pierderea în greutate. Fiecare este diferit, iar pierderea în greutate depinde de o serie de factori. Într-un studiu clinic al participanților care au finalizat un ciclu ProLon de 5 zile o dată pe lună, timp de 3 luni, pierderea medie în greutate la sfârșitul studiului a fost de aproximativ 5,7 kilograme. Aceasta a fost în principal reprezentată de grăsime abdominală, în timp ce masa corporală slabă s-a păstrat.
Cum trebuie folosită dieta ProLon?
Dieta ar trebui să fie folosită timp de 5 zile consecutive, după care vei avea o zi de tranziție (a 6-a zi) și apoi vei relua dieta normală. Programul oferă un ghid care îți recomandă cum să-ți organizezi mesele și cum să consumi produsele destinate fiecărei zile. Produsele aferente meselor pot fi consumate în orice ordine dorești, atâta timp cât mănânci doar produsele din ziua respectivă (nu lăsa nimic pe a doua zi și să nu faci nici permutări ale unor mese, între zile diferite).
Cât timp se mențin beneficiile dietei ProLon?
Beneficiile pentru sănătate sunt menținute până la 3 luni dacă bifezi 3 cicluri consecutive de ProLon. Nu este studiată menținerea beneficiilor dintr-un singur ciclu de ProLon.
Care sunt aspectele legate de nutrienți, pe care ProLon le influențează?
Deși există mulți factori de semnalizare diferiți în „căile de detectare a nutrienților” implicate în postul celular, cele 3 căi primare de detectare a nutrienților pe care ProLon și postul le reglează sunt IGF-1, mTOR și PKA.
Procesul este complex și fiecare cale poate interacționa cu alte căi, dar în general, PKA răspunde în primul rând la aportul de zahăr și carbohidrați, în timp ce IGF-1 răspunde în primul rând la aportul proteine (și este mai puternic declanșat de proteinele animale), iar mTOR este declanșat de IGF-1 și aminoacizi. Zahărul și carbohidrații (și într-o oarecare măsură cofeina) vor activa PKA. Toate aceste căi de detectare a nutrienților ajută la reglarea ciclurilor de creștere ale celulelor și a stării de „post” stress-resistant.
Ce tip de post aș putea să fac?
Indiferent de tipul de post pe care îl alegi, acesta poate fi benefic. Pot exista anumite riscuri raportate la anumite tipuri de posturi, motiv pentru care ar trebui să discuți despre asta cu medicul tău, înainte de a lua o decizie.
Pentru a afla despre diferitele tipuri de posturi, poți vizita https://fasting.com/.
Care este diferența (prin definiție) dintre postul obișnuit, fiziologic și postul molecular (celular)?
- Definiția postului obișnuit: abstinența de la toate sau de la unele tipuri de alimente și…
- Definiția postului fiziologic: …trecerea de la arderea glucozei pentru energie la arderea acizilor grași și a cetonelor, ca sursă principală de…
- Definiție postului molecular (celular): …stare în care căile de detectare a nutrienților sunt inactive sau reglate în jos.
Dieta care imita postul, ProLon, te determină să intri într-o stare de post atât fiziologică, cât și moleculară. Nu declanșează căile de detectare a nutrienților, ajungând la condițiile din definiția postului molecular (celular). De asemenea, declanșează trecerea de la arderea glucozei pentru energie, la arderea acizilor grași și a cetonelor ca principală sursă de combustibil, creând și condițiile din definiția postului fiziologic.
ProLon stimulează și rezistența la stres. O parte importantă a rezistenței la stres este autofagia sau curățarea celulară, în care celula vizează pentru reciclare, resturile celulare, cum ar fi proteinele pliate greșit și componentele celulare uzate, lăsând celula întinerită.
Ce este Postul Intermitent (IF – Intermittend Fasting)?
Postul intermitent poate fi definit ca un post mai mic de 2 zile. Mâncatul restricționat de timp, dieta 5:2 și postul în zile alternative sunt toate incluse în termenul general de post intermitent (vezi de asemenea, întrebarea și răspunsul de mai jos cu privire la TRE).
Deși există o varietate de metode de post în categoria postului intermitent (IF), toate se bazează pe tipare de alimentație care alternează intervale de mâncare cu intervale post (de abstinență de la hrană).
A. CE ESTE TRE (MÂNCATUL RESTRICȚIONAT DE TIMP)?
Cea mai populară formă de post intermitent care se practică acum, mâncatul cu restricții de timp are ca punct de referință, momentul mesei. În timpul acestui tip de post, mâncatul este limitat la un anumit număr de ore în fiecare zi. În loc să se concentreze pe calorii și alimente, TRE pune limite asupra intervalului de timp petrecut pentru a mânca. Mai precis, cineva care urmează un program TRE va mânca numai într-o anumită fereastră de timp în fiecare zi. Scurtând numărul de ore în care te hrănești în fiecare ciclu de 24 de ore, este posibil să consumai mai puține alimente și astfel, mai puține calorii. Deoarece TRE se concentrează pe momentul în care mănânci și nu pe ceea ce mănânci, poate fi asociat cu alte diete specifice pentru a obține rezultate mai bune.
Tipurile de diete TRE includ ritmul circadian 12:12, care este foarte comun și în timpul căruia mănânci într-un interval de 12 ore și apoi, postești 12 ore, în fiecare zi.
Ritmul circadian sau ritmul zilei și nopții este un ceas imprimat în organele și sistemele noastre, iar respectarea lui prin faptul că nu mănânci în timpul nopții oglindește acest ceas intern. Această descoperire a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Medicină în 2017.
TRE circadian echilibrează perioadele de aport de alimente cu perioadele de lipsă de alimente, astfel încât organismul să consume mai degrabă caloriile pe care le-a ingerat, decât să fie în perioade frecvente de aport de calorii și depozitare de grăsime – ceea ce ar putea duce la obezitate. De exemplu, ai putea observa această versiune a postului, nemâncând între orele 20:00 și 8:00 (ceea ce te poate ajuta să îți menții o greutate corporală sănătoasă).
Dieta 16:8 include post timp de 16 ore și consum de alimente în restul de 8 ore. În acest moment, fără date concludente, nu se știe dacă acest tip de post este mai mult sau mai puțin potrivit decât alte metode de post pentru persoanele care sunt preocupate de managementul greutății. Cele 4 ore suplimentare fără ingerare de alimente (16 în acest caz, în loc de cele 12 în cazul postului circadian) implică potențiale provocări ce ar putea implica riscuri pentru sănătate.
B. CE ALTE TIPURI DE POST INTERMITENT EXISTĂ?
Acestea includ în principal OMAD (o masă pe zi), Dieta 5:2 și Postul în Zile Alternate (ADF).
Cunoscută și sub denumirea de „Dieta Războinicului”, OMAD este practicată ca un obicei pe termen lung și necesită, de regulă, o perioadă pregătire prin posturi intermitente de tipul 16:8, 20:4 și posturi de 24 de ore. OMAD include o singură masă pe zi, în care ai voi să manânci orice dorești.
5:2 se concentrează pe post în anumite zile ale săptămânii. Într-o astfel de abordare, se elimină sau se restricționează sever caloriile, timp de 2 zile (neconsecutive) pe săptămână și apoi se reia dieta normală în celelalte 5 zile.
Iar în ADF, premisa de bază este să postești într-o zi și să mănânci ce vrei a doua zi, repetând ciclul pe tot parcursul săptămânii. Unele abordări ADF modificate îți permit să consumi în zilele de post, până la 500 de calorii în cazul femeilor și până la 600 de calorii în cazul bărbaților.
C. CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE POST INTERMITENT (IF) ȘI POST PRELUNGIT (PF)?
Diferența dintre postul intermitent (IF) și postul prelungit (PF) precum ProLon este că, în timp ce IF implică intervale de post între 12 și 24 de ore, PF se referă în general la posturi care durează mai mult de 48 de ore. Cu intervalele de post mai scurte caracteristice IF, organismul trece pragul de la utilizarea glucozei din cea mai recentă masă, la utilizarea propriilor rezerve interne de energie și nu declanșează o stare de post negru cu adevărat rezistentă la stres.
Odată cu intervalele de post mai lungi ale PF (cum e și cazul ProLon), principala sursă de combustibil trece la grăsime. Acesta este motivul pentru care PF este o modalitate atât de eficientă de “topire” a centimetrilor din jurul taliei ta și un prilej pentru celulele tale de a intra într-o stare de curățare.
D. TREBUIE SĂ IAU ÎN CONSIDERARE TRE CÂND CONSUM PROLON?
Între ciclurile de ProLon, dacă vrei, poți consuma alimentele între ferestrele de post în conformitate cu un anumit model TRE, dar nu trebuie să ții seama de TRE atunci când folosești ProLon.
Cu ProLon obții beneficiile TRE și mult mai mult decât atât.
Cui îi este recomandat programul Prolon?
ProLon se adresează persoanelor sănătoase care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și starea de de well-being și persoanelor care luptă cu kilogramele în plus și doresc să își gestioneze greutatea într-un mod proactiv, ușor și sănătos.
Ce se întâmplă în corpul meu, în timpul Dietei care Imită Postul (ProLon)?
Dieta care imită postul (DIP) oferă organismului o combinație naturală de macronutrienți (grăsimi, carbohidrați, proteine) și de micronutrienți (vitamine și minerale esențiale), dezvoltată științific și concepută pentru a menține organismul hrănit în timp ce trece prin procesul de întinerire, indus de stărea de post negru. CE SE ÎNTÂMPLĂ DIN PRIMA PÂNĂ ÎN A 5-A ZI A POSTULUI PROLON? Ziua 1: Inducerea stării de post – corpul tău trece la o stare de post și la modul de ardere a grăsimilor și începe pregătirea pentru curățarea celulară. Ziua 2: Arderea grăsimilor și cetogeneza – arderea rapidă a grăsimilor este accelerată, contribuind la inițierea cetogenezei (producția de cetone). Până la sfârșitul acestei zile (48 de ore), se poate instala cetoza. Ziua 3: Starea de autofagie – începe curățarea celulară (autofagie), iar arderea grăsimilor și producția/utilizarea cetonelor continuă și crește. Ziua 4: Întinerire celulară – curățarea/reînnoirea celulară sunt în plin, în timp ce procesul de ardere a grăsimilor continuă. Ești pe ultima sută de metri. Ziua 5: Reînnoire și schimbare – post negru finalizat. Reînnoirea celulară continuă și după această zi.
Ce este Dieta care Imita Postul (ProLon) și cum funcționează?
Dieta ProLon de imitare a postului negru este un program protejat de drepuri intelectuale, ce conține mese cu conținut limitat de calorii, pe bază de plante. Durează 5 zile. A fost conceput pe principii științifice pentru a oferi la nivel celular, beneficiile de întinerire ale postului, oferind în același timp organismului, hrană. Oferă multe dintre beneficiile postului negru.
ProLon te poate ajuta să pierzi în greutate și din grăsimea abdominală, să începi obiceiuri alimentare sănătoase, să-ți îmbunătățești starea de concentrare și energia și să-ți întinerești celulele.
Ciclurile multiple de ProLon susțin sănătatea metabolică și generală pentru o îmbătrânire sănătoasă, susțin menținerea unei tensiuni sistolice sănătoase, dar și alți markeri metabolici.