Bine v-am găsit!
Când am creat acest blog, un link spre “rețete” a fost ultimul lucru la care m-am gândit. Dar niciodată nu e prea târziu. :))
Mai jos găsiți rețeta tortului raw vegan cu cacao, nuci și fructe, pe care l-am postat ieri pe Facebook și Instagram și care a stârnit atât de multă poftă. Cu alte cuvinte, am creat special pentru voi, o categorie de rețete aici pe blog, unde voi încărca “tentații” gustoase și sănătoase. Ca să nu mai lungesc vorba, mai menționez un singur lucru pe care îl consider important și apoi vă invit să faceți cunoștință cu lista ingredientelor și modul de preparare. 🙂
Cantitățile de mai jos sunt pentru un tort cu 20 de porții. Pentru porții mai puține, împărțiți cantitățile corespunzător.
Ustensile de bucătărie:
- boluri mici și mari (mai multe)
- spatulă (când vine vorba de nuci și curmale mărunțite cu robotul de bucătărie, eu cel mai ușor lucrez cu o spatulă din silicon)
- formă de tort cu baza detașabilă (se găsește de cumpărat la orice supermarket)
- robot de bucătărie cu lama în formă de S
PASUL 1 – BLATUL
Ingrediente BLAT:
- 250 de gr. de migdale crude
- 200 gr. nuci pecan
- 200 gr. semințe de cânepă decorticate
- 250 gr. curmale medjool (fără sâmburi)
- 100 gr. unt de cacao
- 2 lingurițe de pudră de roșcove
- pudră de vanilie sau esență de vanilie (vei gusta și vei potrivi cantitatea în funcție de preferințe)
Mod de PREPARARE:
Nimic complicat. Va fi gata în cel mult 15 minute, dacă urmezi pașii de mai jos. 🙂
Pregătirea începe cu minim 8 ore înainte. Nu ai mare lucru de făcut decât, să pui la hidratat migdalele și nucile pecan. Important e să nu uiți, acesta e tot secretul. 🙂 Așează-le în 2 boluri diferite și acoperă-le cu multă apă. Migdalele cel puțin, se vor umfla destul de mult.
Înainte de a te apuca de treaba propriu-zisă, scoate sâmburii din curmale și presează miezul între două degete. Dacă nu sunt destul de hidratate și cremoase, pune-le și pe ele la hidratat timp de 15-20 de minute. Altfel, vei fi nevoit/ă să adaugi câte o lingură de apă atunci când le vei mărunți în robotul de bucătărie.
Scurge de apă migdalele, nucile pecan și curmalele și așează-le în vasul robotului. Mixează, oprește, ajută-te cu spatula de silicon pentru a rearanja compoziția în vas (e lipicioasă și se mai urcă pe pereții vasului :)) și mixează din nou. Adaugă semințele decorticate de cânepă și continuă mixarea până când obții o textură cremoasă. Nu trebuie să rezulte neapărat o cremă fină. Mie îmi place să fie ușor grunjoasă, dar e după preferințe. Tu mixezi până iese cum vrei tu. 🙂
Răstorni toată compoziția într-un bol încăpător și apoi te ocupi de untul de cacao pe care îl vei topi în baie de abur (bain-marie), exact cum topeau mamele noastre diferite ingrediente când ne pregăteau ceva gustos.
Toarnă untul topit peste compoziția de nuci și curmale, adaugă 2 lingurițe de pudră de roșcove și amestecă bine. Gustă și adaugă vanilia. Pentru vanilie nu recomand o cantitate standard pentru că avem gusturi diferite.
Compoziția pentru blat este gata. Așeaz-o frumos în forma de tort și introdu-o la congelator. Nu la frigider. La congelator, ai citit bine. 🙂
Acum oprește-te, potrivește-ți șorțul de bucătărie, așează-te frumos pe un scaun, soarbe liniștit/ă dintr-o cafea și savurează rezultatul. Preparatul acesta e doar o aventură și să vezi ce se vor mai linge unii pe degete! Și când te gândești că l-ai pregătit în doar 15 minute! Piece of cake! :))
Eh, acum ești pregatit/ă pentru crema raw. Încă 10 minute de rol de Master Chef și revii la cafea. No worries. 🙂
PASUL 2 – CREMA RAW
Ingrediente CREMĂ RAW:
- 200 gr. avocado
- 200 gr. unt de cocos
- 80 gr. unt de cacao
- 45-90 gr. cacao crudă (depinde cât de intensă dorești să fie aroma). Eu am început cu 45 de gr. și am adăugat suplimentar treptat, până m-am liniștit. 🙂
- 150 ml. sirop de agave (am folosit varianta dark)
- 100 ml. suc de portocale proaspăt stors
- 200 – 250 gr. fructe (recomand fie căpșuni, fie vișine. Eu am ales prima variantă)
Mod de PREPARARE:
Topește untul de cacao în bain-marie. Adaugă-l peste untul de cocos și rezolvi treaba și cu el.
Curăță de coajă avocado copt. Știi cum arată când e copt, sunt sigură. Coaja e mai închisă, iar miezul – moale, dar nu stătut. Eu am folosit două bucăți “avocați”. Așa-i alint eu, ca să nu uit că din cauza lor îmi fac uneori, procese de conștiință! Îmi plac la nebunie dar au multe grăsimi și-mi dau calculele peste cap, de aceea nu exagerez cu ei. Îi cumpăr pe cei de la Lidl, în săculeț de plasă pentru că au exact textura și aroma care îmi plac mie. Sunt foarte multe soiuri de avocado și sunt foarte diferite; cel puțin eu sesizez diferența.
Așează bucățile de avocado în vasul cu lama în formă de S, adaugă unturile (acum uleiuri) de cocos și cacao, siropul de agave, cacaoa crudă și sucul de portocale. Mixează până obții o pastă foarte fină. Va fi ca o budincă, iar aroma te va tenta să o guști de mai multe ori. Vei justifica lipsa controlului cu tot felul de argumente care nu au legătură cu realitatea. Mărturisesc pe această cale, că eu am mâncat din acest tort partea mea, înainte să existe tortul propriu-zis. E un mare risc să îți asumi să prepari așa o bunătate. Trebuie să ai autocontrol, te avertizez! 🙂
Gata crema raw.
Scoate blatul de la congelator și răstoarnă peste el această cremă, apoi adăugă fructele (căpșuni sau vișine) și nivelează astfel încât ele să se scufunde în compoziția aceasta cremoasă și delicioasă.
PASUL 3 – ORNEAZĂ
Ornează cu ce îți face plăcere. Designul îți aparține. Eu am ornat cu fructe de pădure congelate, frunze de mentă proaspătă, fulgi de cocos și cacao nibs (nu mai era nevoie și de ei, dar mi s-au părut simpatici :)).
Tortul e gata și e minunat. Așează-l frumos înapoi în congelator ca să se întăreasca crema și blatul și ca să fie ușor de porționat.
Vă recomand să îl țineți ostatic în congelator minim 4 ore, iar apoi să îl consumați în 2-3 zile. De aceea, socotiți din start câte porții doriți să preparați, e mai bine să fiți organizați.
Acum poți savura în liniște ce a rămas din cafea. În curând, grație efortului tău, se vor bucura multe papile gustative! 🙂
Nu vă stresați numărând caloriile pe care le consumați, dar rețineți ca idee că, în general, o felie de tort raw este arhisuficientă din toate punctele de vedere: aport de energie, micronutrienți, senzații de bucurie. 🙂 Eu am făcut un calcul ca să vă mai tai din elan și ca să vă ajut să conștientizați. Sunt aproape 500 de kcal per porție, deci asta înseamnă că dacă v-a îndemnat suprema doamnă Pofta, să faceți tortul acesta într-o perioadă a vieții voastre când vreți să și slăbiți și îl mai serviți și ca desert (adică după o masă consistentă), cea mai bună soluție pentru a echilibra situația, este să săriți peste masa următoare. O ignorați ca și când n-ar fi. Și nu vă mai uitați nici la tort. A doua variantă este să considerați felia de tort una dintre mesele principale și e perfect. Să nu spuneți că nu am menționat! 🙂
Bun. Acum, la final, să recunoștem meritele celor care m-au inspirat pe mine în a concepe acest tort. M-am insipirat din două rețete de pe două site-uri, am adăugat o doză mică de creativitate și rezultatul l-ați văzut. Este vorba despre site-ul Aroma Verde (batoane proteice raw vegane) și site-ul de rețete al Kaufland (tort raw vegan de ciocolată și vișine). Navighez cu plăcere pe cele două site-uri. Rețetele sănătoase postate pe ele sunt delicioase și iată că te inspiră să devii și tu un creator. Le mulțumesc pe această cale! Iar vouă vă urez să savurați fiecare îmbucătură.
Mindful eating tuturor! 🙂
Pe curând!