În momentul în care am decis să nu mai facem compromisuri legate de sănătate și felul în care ne hrănim, am fost destul de conștienți ce implică un astfel de angajament. Știam și eu că va trebui să rup resurse importante din alte preocupări ale mele, precum timpul, energia și atenția și să le investesc în acest nou deziderat. Cu timpul, m-am perfecționat atât de mult, încât îndrăznesc să spun că am ridicat la rang de artă “aprovizionarea” și “bucătăreala”. 🙂 Și ambele au devenit o bucurie pentru mine, în adevăratul sens al cuvântului! Așa că, m-am gândit că nu ar fi rău să împărtășesc cu voi, câteva idei.
Primul lucru și cel mai important este asumarea. Forma fizică perfectă, vitalitatea și sănătatea sunt rezultatul unui stil de viață. Dacă faci un efort prea mare pentru a le dobandi, apelând periodic la diete sau la regimuri restrictive, atunci nu te vei bucura de ele prea mult timp. E important să iei decizia și să nu mai abdici de la ea. În loc să spui “de mâine voi face asta”, spune-ți așa: “de mâine și pentru tot restul vieții, voi face asta, cu voia lui Dumnezeu”. Așa se naște orice decizie adevărată, inclusiv cea de a avea un stil de viață sănătos.
Al doilea lucru important, este să scrii un set de principi, de reguli. De fiecare dată când vei fi tentat/ă să te îndepărtezi de ceea ce ți-ai propus, te vei putea întoarce la principii și asta te va ajuta. Nu trebuie să fie multe și nici sofisticate. Dă-mi voie să-ți prezint câteva dintre cele după care ne ghidăm noi, ca familie:
- Cumpărăm eco, bio, organic.
- Evităm produsele cu etichetă și listă de ingrediente.
- Ne preparăm singuri mâncarea și o consumăm în aceeași zi.
- În fiecare zi, servim una dintre mesele principale, împreună.
- Pregătim un desert în fiecare duminică.
- Când mergem într-o vizită, servim cu recunoștință tot ceea ce ni se oferă. În vizită mergem doar noi; regulile rămân acasă. 🙂
Al treilea lucru important este să stabilești cât timp ești dispus/ă să aloci acestor activități (aprovizionare și gătit). Este evident că nu le poți avea pocnind din degete. Deși.. recunosc că uneori, echipată cu un sorț de bucătărie vesel și înconjurată de muulte plase pline de cumpărături, mă trezesc executând câte o scamatorie cu o baghetă imaginară, în timp ce fac o piruetă, sperând evident că toate vor zbura ușor spre rafturile destinate. Buun!, să revenim cu picioarele pe pământ! 🙂 Vă spun direct și fără menajamente, cât investesc eu în cele două. Și să fiți siguri că e un calcul fără virgulă, pentru că să nu uităm!, mai am și eu alte responsabilități care îmi fac plăcere: sunt soție, și mamă, și femeie de afaceri.. Așadar:
- 1 oră pe săptămână aloc pentru a stabili meniul pentru următoarele 7 zile și pentru a completa lista de cumpărături necesare (de obicei, la finalul săptămânii)
- 3 ore/săptămână le rezerv cumpărăturilor la supermarket (de obicei, le fac în ziua de luni)
- 1-2 ore pe săptămână mă ocup de aprovizionarea din piață
- 2 ore pe zi le aloc gătitului și diverselor preparate
Vă mărturisesc că alte ore, eu una nu petrec în bucătărie, pentru că tot ce ține de organizare, ordine și disciplină (îmi place să fie totul lună și bec, recunosc!), fac în timp ce preparatele sunt la cuptor sau se coc pe aragaz, la foc mic.
Dacă cumva, în rândurile de mai sus, ați remarcat cuvântul organizare, mă bucur. L-am scris acolo, intenționat. 🙂 Organizarea este un cuvânt magic, mai ales în acest context. Te ajută să ai acces rapid la orice ai nevoie și, poate, și mai important decât atât, te ajută să nu risipești.
Trăim în vremurile lăcomiei și ale risipei. Îmi aduc aminte că și nouă ni s-a întâmplat de multe ori, în trecut, să aruncăm mâncare. Cumpăram prea multe și de toate, pentru că nu știam ce vom găti. Ne gândeam că mai bine avem mai multe, decât să ne trezim că ne lipsește ceva. Și inevitabil, ajungeam să aruncăm mâncare. Mă simțeam mizerabil, cumplit de vinovată. Mă gândeam doar la cei care n-au ce să manânce și îmi venea să mă pedepsesc printr-o condamnare la o zi de post negru, Dar, din păcate, până la următoarea aprovizionare, uitam experiența și tot așa… Ne învârteam într-un cerc vicios. Până într-o bună zi.. când ne-am promis că nu mai facem risipă. Și de atunci, nu am mai făcut.
Datorită faptului că știm exact ce vom mânca de luni până duminică, acasă, în familie, nu am mai fost nevoiți să aruncăm nimic. Tot asta ne ajută să avem mereu la dispoziție, resurse proaspete. Peste toate acestea, chiar te simți bine când înainte cu o zi de a merge din nou la cumpărături, vezi în frigider și în cămară, câteva rafturi goale. Simți că ai făcut ceea ce trebuie, că ești aliniat cu valorile tale și că nu “mâncatul” e cel care te conduce pe tine și nici emoțiile de moment. Realizezi că tot ce a fost complusiv în trecut, a fost înlocuit un un gest conștient.
Un alt ingredient important este atmosfera pe care o creezi în jurul tău. În timp ce gătesc, de obicei ascult muzică ambientală de tip jazz, bossa nova ori de relaxare sau pur si simplu, stau în liniște. Oricum, îmi place să fiu atentă 100% la ceea ce fac. Investesc în mâncare nu doar resurse materiale. Sunt recunoscătoare pentru fiecare bucată care ajunge în farfuria noastră. Privesc hrana cu bucurie și curiozitate. De multe ori îmi imaginez ce traseu a parcurs, înainte sa ajungă la noi. Bucătăreala pentru mine este ca o “muncă de chinez” asumată. 🙂 Chiar acord atenție tuturor detaliilor. Mă simt puțin ciudat să vă povestesc toate acestea, dar credeți-mă: dacă vă schimbați atitudinea față de mâncare, va fi mai gustoasă. Încercați! 🙂 Ah, și încă ceva. Nu răspund la telefon în timp ce gătesc, numai dacă sună copiii sau câțiva membri ai familiei care depind de noi.
Sper ca toate acestea să vă ajute să vă organizați mai bine de acum încolo. Aveți toate premisele să vă simțiți mai bine, mai vibranți și mai eliberați decât vă puteți imagina acum!
(Photo by Micheile Henderson on Unsplash)